Loading...

Как да кажем на децата, че се развеждаме?

В тази статия ще обърнем внимание на психологическата страна на развода, и по-конкретно на един много деликатен негов аспект – деца и развод. Вярно ли е, че децата остават дълбоко травмирани след развода? По-добре ли е да останем женени, въпреки че се чувстваме нещастни, само защото имаме деца?

Деца и развод – как да съобщим на децата за предстоящ развод?

Специалистите съветват, когато вземем решение за развод, това решение да бъде съобщено на децата заедно и от двамата родители. Трябва да седнете всички заедно и със спокоен тон да поговорите с децата. Не се обвинявайте един друг, не давайте прекалено много подробности, които само биха объркали детето. Кажете му, че мама и тати вече няма да живеят заедно, че ще бъдат в отделни къщи, но това по никакъв начин няма да се отрази върху отношението им с него или нея. Обяснете на детето, че занапред ще прекарва време и с мама, и с тати, всеки в своя дом. Задължително трябва да кажете на детето, че то не е виновно за Вашата раздяла, и че реално никой няма вина. Просто понякога в живота се случва така, че двама души трябва да продължат живота си по отделно. Изчакайте да видите реакцията на детето. Ако има въпроси, бъдете търпеливи и внимателно отговорете. Все пак бъдете внимателни в подбора на думи.

Дори и да се чувствате наранени от съпруга или съпругата си и да искате да излеете тези негативни емоции пред детето – не го правете! Не забравяйте, че каквото и да се е случило, детето в своята същност представлява половината част от Вас, и половината от съпруга Ви. Не карайте детето да взема страна при развода!

По-добре ли е да останем женени, само заради децата?

Винаги, когато бракът не върви, децата го усещат. Виждат, че родителите им не са щастливи и дори и да няма скандали между съпрузите, липсата на емоции, любов и романтични жестове не са пример как би трябвало да изглежда един пълноценен брак. Чрез развода си, може да покажете на децата си, как, ако един човек не се чувства щастлив, може да предприеме действия и да промени живота си.

Ако обмисляте развод, но имате неясноти относно процеса, свържете се с адвокат Илиева на телефон 0895071410 или чрез контакт формата в сайта и запишете час за консултация.