Loading...

Примери от практиката за измама при сключване на сделки

В практиката ми на адвокат граждански дела съм се сблъскалa с безброй измамни практики. Измамниците са хората, които са наясно с тази законова уредба, и това е главното им предимство пред мнозинството от хора, опитващи се да припечелят пари допълнително по един или друг начин.

Ето един пример за често срещана измама при покупко продажба на недвижим имот. Едно лице „Х” наема добре изглеждащо жилище без сключен договор за наем в писмена форма. В замяна на това той предплаща тримесечен наем в брой и наемодателят е доволен от „чистата” сделка. При сключване на сделката наемодателят не е поискал личната карта на наемателя и реално не знае какво е истинското му име. Скоро след наемането на апартамента, същия недвижим имот е публикуван за продажба на много изгодна цена. Явяват се редица потенциални купувачи, които се интересуват от покупката на жилището. Четирима от тях сключват предварителен договор за покупко-продажба. Както при всеки предварителен договор, купувачът предава определена сума пари като капаро. По този начин наемателят на недвижимия имот присвоява четири суми, дадени под формата на капаро, и изчезва. Грешката, която правят четиримата „купувачи” – не изискват личната карта на „продавача” и актът, удостоверяващ правото му на собственост върху недвижимия имот. Те подписват предварително подготвения предварителен договор. Ако бяха потърсили съдействието на адвокат вещно право, тази измама би била разобличена веднага.

Друг актуален пример от практиката е следният: едно лице наема апартамент в столицата, като изисква от собственикът на имота да представи нотариален акт за собственост. Ксерокопира нотариалният акт, като обяснява, че ксерокопието му ще му послужи, за изготвяне на договор за наем. Плаща сумата, определена за наем, за първия месец, и се уговаря с наемодателят да сключват договор за наем следващата седмица. Междувременно, още на същия ден, публикува обява че отдава апартамента под наем, и се явяват 9 потенциални наематели. Петима от тях много харесват жилището, а и „наемодателят” изглежда респектиращ и вдъхващ доверие. Отново в стремежа си да не „изпуснат” изгодната сделка и да наемат имот директно от „собственик”, без посредник, предплащат първия наем веднага. Само един наемател поисква нотариален акт, но пропуска да поиска и лична карта от „наемодателя”. Така и единствения човек, който е бил по-запознат със закона и е искал да се предпази, остава измамен, поради липсата на адвокат вещно право, който да присъства на сделката.

Трети пример за измама при сключване на сделки. Купувач и продавач изповядват сделка за покупко-продажба пред нотариус. Предварително са се договорили сумата да бъде заплатена след като бъде изповядана сделката. Купувачът е заплатил капаро за недвижимия имот, и не се поставя под съмнение неговата почтенност и добросъвестност. На въпроса дали е заплатена сумата за недвижимия имот, и двете страни отговарят положително. След изповядване на сделката, новият собственик на имота, казва на стария, да го изчака „да отскочи до банката да изтегли сумата”. Така и не се връща да изплати дължимата сума. Завежда се съдебно дело срещу новия собственик, но нали старият е потвърдил пред нотариус, че е получил сумата, така че доказването на измама при покупко-продажба на недвижим имот е изключително труден процес.

Ако възнамерявате да закупите недвижим имот или Ви предстои да отдавате под наем такъв, свържете с адвокат Славяна Илиева на телефон 0895071410 или чрез контакт формата в сайта и запишете час за консултация.