Loading...

Често срещани грешки при покупка на имот

При сключването на сделки с имоти винаги могат да се допуснат грешки, и то – всякакви. Като започнем с единичен оглед на въпросния апартамент, който сте харесали по някаква обява, и който сте видели буквално за 10 минути, като продължим с прибързаността да вземете решение, защото някой друг „ще грабне“ този апартамент, особено ако е на разумна цена, и стигнем до наистина съществените грешки при покупка на имот. Именно за тези грешки ще Ви разкажем в тази статия!

Съществени грешки при сключване на предварителен договор за покупка на имот

Ще разделим тези грешки при покупка на имот в три основни категории. Първата е липса на важни клаузи в предварителния договор. Вярно е, че за да бъде един предварителен договор валиден, той трябва да включва няколко основни компонента. Но понякога информацията, включена в предварителния договор за покупка на имот, е толкова базова, че не става ясно реално с каква квадратура са отделните стаи (при покупка на имот от строител), какви са конкретните условия за покупко-продажбата на имот. Какви са най-честите обяснения защо липсват важни клаузи в предварителния договор за покупко-продажба на имот: „Защото така сме се разбрали“, „Стиснали сме си ръцете!“, „То така е ясно!“, „Нали се подразбира!“ и още какво ли не!

Втората основна грешка, често допускана при подготовката на предварителния договор е липса на срокове за изпълнение на задължения. В предварителния договор трябва да се конкретизират сроковете, при които собственика следва да предаде владението на имота, след сключване на окончателния договор за покупко-продажба на имот; да се постави срок, в който следва да бъде изплатена сумата по договора от купувача на продавача; ако изплащането ще бъде извършено на няколко вноски, в какъв срок ще бъде изплатена всяка една от вноските.

Третата от нашия списък за често срещани грешки при покупка на имот, е липса на санкция, при неизпълнение на посочените задължения в срок – разваля ли се договора, изплаща ли се неустойка – какви са последствията от не изпълнението на някоя от клаузите в договора?

Основни грешки при покупка на имот – покупка на имот от познат

Когато купувате имот от свой познат – близък на семейството, брокер или строител, с който сте в близки отношения, често дори не прочитате договора, който сключвате. Не броите и парите (когато част от сумата по договора се изплаща в брой). Това прекалено доверие води до последствието, че в качеството си на купувач на недвижим имот Вие не сте запознати с вписаните условия по договора, и може да останете неприятно изненадани. Може дори да останете с чувството, че са Ви измамили, но това не е така – защото Вие сте имали възможността и правото да прочетете предварителния договор за покупко-продажба на имот преди да го подпишете.

Ако имате нужда от консултация във връзка с покупко-продажба на имоти, ако се интересувате от проверка на конкретен недвижим имот, ако се нуждаете от подготовка на предварителен договор за покупка на имот, ако се интересувате от процедурата покупка на имот от ЧСИ, свържете се с адвокат Славяна Илиева на телефон 0895071410 или чрез контакт формата в сайта и запишете час за консултация.

Покупка на имот от ЧСИ
Please follow and like us:
Pin Share
YouTube
LinkedIn
Share