Loading...

Теглене на повредено МПС – как да го направите по правилния начин?

Теглене на повредено МПС – какви да правилата, за да бъде тегленето законосъобразно и да не сте в нарушение? На всеки може да се случи инцидент на пътя, колата да изгасне или изобщо да не запали. Какъвто и да е проблема, знаем че ще се наложи да изтеглим превозното средство от пътното платно! Важно е да знаем, че съществуват точно определени правила, по които трябва да го направим. В тази статия ще Ви запозная именно с тях!

Теглене на повредено МПС – какви са задълженията на водачите?

Първото основно задължение на водачите е предварително да съгласуват помежду си сигнали за взаимно разбиране по време на движението. Те трябва да спазват максималната разрешена скорост при теглене на МПС, а тя е:

При теглене с гъвкава връзка в населено място – 40 км/час. При теглене на повредено МПС с гъвкава връзка извън населено място – 40 км/час. Тегленето с гъвкава връзка по автомагистрала е забранено. Разрешено е само до най-близкия изход.

При теглене с твърда връзка в населено място – 40 км/час. При теглене на повредено МПС с твърда връзка извън населено място – 40 км/час. При теглене с твърда връзка по автомагистрала – 70 км/час.

Водачът на тегленото превозно средство трябва да е с правоспособност за това превозно средство.

Как трябва да обозначите повредено МПС?

Ако тегленето се извършва през деня, теглещото превозно средство трябва да е с включени къси светлини, а тегленото превозно средство – с авариен сигнал или светлоотразителен триъгълник отзад.

Ако теглене на повредено МПС се извършва през нощта или при намалена видимост, теглещото МПС трябва да бъде с включени къси или дълги светлини, а тегленото МПС – с авариен сигнал или светлоотразителен триъгълник отзад, с включени габаритни светлини или поне отзад вляво – с червена светлина.

Основно задължение на водачите е да се съобразяват каква връзка да използват, в зависимост от повредата на автомобила, максимално допустимата маса и атмосферните условия.

Ако Ви е била наложена глоба или акт от КАТ, и се интересувате от обжалване на наказателно постановление от КАТ, свържете се с адвокат Славяна Илиева на телефон 0895071410 или чрез контакт формата в сайта и запишете час за консултация.